ΟΒΣΑ: Δεν είναι δεύτερη ευκαιρία, είναι ομηρία!

«Δεν είναι δεύτερη ευκαιρία, είναι ομηρία», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και καλεί τους αυτοαπασχολούμενους στην κινητοποίηση. «Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας είναι η συντονισμένη επίθεση τραπεζιτών και κράτους. Γνωρίζουν την αδυναμία πληρωμής των οφειλών μεγάλου μέρους αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών και τώρα έρχονται να σφίξουν περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό μας», σημειώνει στην ανακοίνωσή της. Οπως εξηγεί, το νομοσχέδιο φέρνει «fast track πλειστηριασμούς, ρευστοποίηση της περιουσίας (κατοικιών, μαγαζιών, εργαλείων δουλειάς μικροεπιχειρήσεων κ.λπ.), αλλά και δέσμευση μέρους του ετήσιου εισοδήματος των οικογενειών μας».

Σχολιάζοντας τον προκλητικό ισχυρισμό του υπουργού Οικονομικών ότι μετά την πτώχευση ο επαγγελματίας θα διατηρεί την άδεια άσκησης επαγγέλματος για να ξεκινήσει ξανά, η ΟΒΣΑ επισημαίνει: «Αλήθεια, τι θα ξαναρχίσει αυτός που μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται θα έχει οδηγηθεί στη χρεοκοπία, θα έχει απολέσει κάθε περιουσιακό στοιχείο, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας, θα έχει δεσμευτεί μέρος του ετήσιου εισοδήματός του προκειμένου να αποπληρωθούν τράπεζες, κράτος και άλλοι πιστωτές, όπως ΔΕΗ κ.λπ.;», αναρωτιέται η ΟΒΣΑ σχετικά με τον χαρακτηρισμό των παραπάνω ρυθμίσεων ως «δεύτερης ευκαιρίας». «Πρόκειται για κυριολεκτική ομηρία, την οποία πρέπει να καταδικάσουν οι αυτοαπασχολούμενοι μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα», καταλήγει.

Αναφορικά με ορισμένες διατάξεις που ενσωματώνονται στο νομοσχέδιο και «έχουν προβληθεί κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια από κυβερνήσεις - ΕΕ - επιμελητήρια - συνδικαλιστικές ηγεσίες», όπως η διαδικασία της έγκαιρης προειδοποίησης, οι συμβουλευτικές δομές για τους πτωχευμένους, οι αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η ΟΒΣΑ τονίζει ότι «όλα τα παραπάνω είναι το αναγκαίο άλλοθι που χρειάζεται η κυβέρνηση για να πλασάρει το νομοσχέδιο και να ανακαλύπτουν οι γνωστές συνδικαλιστικές ηγεσίες κάποια "θετικά" σημεία».

«Το πρόβλημα των αυτοαπασχολούμενων», ξεκαθαρίζει, «δεν είναι η άγνοια ή η έλλειψη ενημέρωσης για το πού βαδίζει η επιχείρησή τους, αλλά τα μειωμένα εισοδήματά τους, ειδικά στις συνθήκες κρίσης, η κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων στην αγορά, οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσαν κυβερνήσεις - ΕΕ».

Η ΟΒΣΑ καλεί σε απόσυρση του νομοσχεδίου και μεταξύ άλλων απαιτεί: Αμεση επανένταξη των αυτοαπασχολούμενων σε αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος), κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου, διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπόλοιπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες, κ.ά.