Τα νέα του ΣΙΣΕΜΑ

Τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια

 

Για «έκτακτο σχέδιο» με χρονικό ορίζοντα 2 ετών κάνουν λόγο οι κυβερνητικοί παράγοντες, σε ό,τι αφορά τις προωθούμενες ρυθμίσεις για τα«κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων,παράλληλα και σε συνδυασμό με τις οφειλές στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα, αναμένονται τα συγκεκριμένα στοιχεία που έχει ζητήσει η τρόικα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να ποσοτικοποιηθούν οι συνέπειες της ρύθμισης στην οικονομία.

Στο επίκεντρο μπαίνουν τα δάνεια και οι άλλες οφειλές για περίπου 10.000 επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούνται ότι πληρούν τα κριτήρια της «βιωσιμότητας» και για τις οποίες θα προβλέπεται «κατά περίπτωση» αντιμετώπιση.Είναι φανερό το γεγονός ότι η «αντιμετώπιση» του ζητήματος συνδυάζεται με τις γενικότερες επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, δηλαδή τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Πρόκειται για σχέδιο γιγαντιαίας συγκέντρωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας ακόμη και για ολόκληρους κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής, σε αντιστοίχιση με αυτή του τραπεζικού τομέα που προηγήθηκε.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, εξετάζονται και ρυθμίσεις διευκόλυνσης για ακόμη 100 χιλιάδες «μικρομεσαίες επιχειρήσεις», η πλειονότητα των οποίων θεωρούνται βιώσιμες. Για τις εν λόγω «μικρομεσαίες επιχειρήσεις», οι τράπεζες ήδη προχωρούν σε ρυθμίσεις με στόχο την ανάκτηση των οφειλών.

Οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι, από την πλευρά τους, θα έχουν και όφελος από τις φορολογικές εκπτώσεις που θα κερδίσουν στο μέλλον μέσω της ρύθμισης για τον «αναβαλλόμενο φόρο»που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Επιπλέον, με τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις επιτυγχάνουν τη μείωση των λογιστικών προβλέψεων που ήδη εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους ως «επισφαλείς απαιτήσεις» και οι οποίες υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 22 δισ. ευρώ.

Η κυβερνητική ρύθμιση θα περιλαμβάνει καιδιαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο και, όπως σχολιάζουν παράγοντες από το υπουργείο Ανάπτυξης, «από το σύνολο των επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, αν το 18% μπει στη ρύθμιση και αρχίσει και πληρώνει αυτό θα είναι καθαρό κέρδος για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».